Αρχική σελίδα
  Contact us | Advertise your business | About..  
 
Αρχαία στην Τήνο..
 

ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΦΙΤΡΙΤΗΣ:


Ένας από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας των αρχαίων ελλήνων, συνυφασμένο με την ίδρυση και τη διάρκεια ζωής της αρχαία πόλης της Τήνου από τον 4ο αιώνα π.Χ

ΚΙΟΝΙΑ ΤΗΝΟΣ

Ιστορία του ιερού οικοδομικές φάσεις :

- H ιστορία του ιερού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης είναι συνυφασμένη με την ίδρυση και τη διάρκεια ζωής της αρχαίας πόλης της Τήνου, από τον 4ο αι. π.Χ. ως τα μέσα του 3ου αι. μ.Χ. Κάποια ίχνη προϊστορικής κατοίκησης βρέθηκαν στην περιοχή δυτικά του ιερού , χωρίς όμως να διαπιστωθεί καμία συνέχεια μέχρι τα μέσα του 4ου αι. π.Χ., όπου ανάγονται οι πρώτες ενδείξεις λατρείας στο χώρο. Την ίδια εποχή μετατοπίστηκε από το Ξώμπουργο στην περιοχή της σημερινής χώρας της Τήνου , το αστικό και διοικητικό κέντρο του νησιού , ενώ προς το τέλος του ίδιου αιώνα εμφανίζονται και τα πρώτα μνημειώδη κτίρια στα Κιόνια.

- Μετά τα μέσα του 4ου αι. π.Χ., οι διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κυρίως οι βασιλικοί οίκοι των Αντιγονιδών και των Λαγιδών , κρατούν στα χέρια τους την τύχη των Κυκλάδων και οργανώνουν οικοδομικά προγράμματα , στα οποία θα πρέπει να έχει ενταχθεί και το ιερό του Ποσειδώνα στα Κιόνια . Ένδειξη της επιρροής τους , μεταξύ άλλων , πρέπει να είναι και το οκτάκτινο αστέρι που διακοσμεί τα φατνώματα της οροφής της Κρήνης , θέμα αγαπητό στη Μακεδονία , που βρέθηκε και στον τάφο του Φιλίππου Β.

- Το ιερό προσκλήθηκαν να διακοσμήσουν γλύπτες από διάφορα μέρη , όπως ο Τελεσίνος , ο Αθηναίος , ο Αγασίας ο Εφέσιος , ενώ ο Μακεδόνας Ανδρόνικος από την Κύρρο κατασκεύασε ένα περίφημο ηλιακό ρολόι. Το οικοδομικό πρόγραμμα του τέλους του 2ου αι. π.Χ. που περιλάμβανε επιβλητικά σε όγκο κτίρια , όπως η μεγάλη στοά και ο μνημειώδης βωμός , συμπίπτει με τη μεγάλη οικονομική άνθηση των Κυκλάδων , όταν η Δήλος γίνεται ελεύθερο λιμάνι και εγκαθίστανται πολλοί ξένοι , κυρίως Ιταλοί . Περιορισμένη σε κλίμακα οικοδομική δραστηριότητα διαπιστώνεται και στη ρωμαϊκή εποχή , ύστερα από μια περίοδο παρακμής .Από τα μέσα του 1ου αι. π.Χ. όμως , η παλιά αίγλη σβήνει και στα μέσα του 3ου αι. μ.Χ. το ιερό εγκαταλείπεται. Τα προβλήματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας , σε συνδυασμό με τις επιδρομές των Ερούλων , που κατέστρεψαν και την Αθήνα το 267/8 μ.Χ., έβαλαν τέλος σε έξι αιώνες ιστορίας. Ένας κεραμικός κλίβανος λειτουργεί για λίγο πάνω στα ερείπια των θερμών και φαίνεται ότι το ιερό δεν ήταν πια παρά ένας ερειπιώνας , όπου θα σύχναζαν μόνο όσοι αναζητούσαν έτοιμο οικοδομικό υλικό για να το χρησιμοποιήσουν αλλού.

Λατρεία

- Παρ’όλο που ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός της θάλασσας , από όλες τις Κυκλάδες μόνο η Τήνος του αφιέρωσε ένα ολόκληρο ιερό. Εξέχουσα θέση στο πλάι του κατέχει η Αμφιτρίτη , θεότητα αποκλειστικά θαλασσινή , που είναι συνήθως μια πολύ αχνή μορφή. Σύμφωνα όμως με μια αρχαία μαρτυρία , ο Ποσειδώνας στην Τήνο λατρευόταν ως Ιατρός. Η ιδιότητά του αυτή ταιριάζει με την ίδρυση του ιερού στην ελληνιστική εποχή , όταν τα ιερά των ηρώων ιατρών γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Ασκληπιείο της Δήλου κτίστηκε στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. και επεκτάθηκε τον 3ο αι. π.Χ.

Αρχιτεκτονική

- Την αρχιτεκτονική του ιερού , στην καλύτερη εποχή του , χαρακτηρίζει ο δωρικός ρυθμός , αυστηρός χωρίς διακοσμητικές εξάρσεις , αλλά και με μια καθαρά τηνιακή πρωτοτυπία , που ωραιότερο παράδειγμά της είναι η κρήνη –εξέδρα.

- Στην κατασκευή των κτιρίων χρησιμοποιήθηκαν μόνο ντόπια υλικά –γνεύσιος σε αποχρώσεις πράσινου και καστανού , και μάρμαρο λευκό ή σταχτογάλανο. Ο γνεύσιος συνήθως χρησιμοποιείται στα θεμέλια . Στους τοίχους τα δύο υλικά συνυπάρχουν , σε διάφορους συνδυασμούς ανάλογα με το οικοδόμημα και την εποχή.

Print this pageE-mail this page

 

 

Vincenzo Family Hotel Rooms and accomodation in Tinos island, Cyclades, Greece

© 2000 Pigeon.Gr - Webmaster
Permanent url: www.pigeon.gr